» » TÁR

TÁR

TÁR - U KINIMA OD 19.1.

TAR
  • Uloge: Cate Blanchett, Mark Strong, Noémie Merlant, Nina Hoss, Julian Glover, Allan Corduner, Sophie Kauer
  • Režija: Todd Field
  • Scenarij: Todd Field
  • Producenti: Scott Lambert, Cate Blanchett, Todd Field, Alexandra Milchan
  • Žanr: drama, glazbeni
  • Distribucija: Universal Film

Sredinom siječnja sljedeće godine u kina stiže film pod nazivom TÁR.

Dvostruka dobitnica Oscara, Cate Blanchett i uvijek karizmatični Mark Strong udružili su snage sa cijenjenim redateljem Toddom Fieldom u filmu koji će biti jedan od najpoželjnijih filmova svim svjetskim festivalima.

Redatelj Todd Field napisao je ovu originalnu priču upravo za Cate Blanchett, a film je smjestio u međunarodni svijet klasične glazbe, usredotočen na Lydiu Tár, koju mnogi fiktivno smatraju jednom od najvećih živućih skladateljica/dirigenata i prvu ženu šefa dirigenta velikog njemačkog orkestra.”

Kandidat za filmske nagrade
TÁR je već sada na glasu kao ozbiljan kandidat u utrkama za filmske nagrade 2022/2023 a prvu je Cate osigurala već na Venecijanskom filmskom festivalu, za najbolju glumicu upravo za ulogu Lydie Tár. Ali prognoze kritičara su toliko smjele da mnogi kritičari prognoziraju, da bi joj ova uloga mogla donjeti trećeg Oscara.

Kada smo pogledali ovaj film ponovno smo se upitali jesu li baš svi veliki umjetnici ujedno i veliki čudaci ili je to samo priča koju predugo slušamo pa smo u nju i povjerovali?

Sinergija ega, talenta i osobne odgovornosti sudaraju se u zaista izvanrednoj, na trenutke potresnoj izvedbi glavne glumice. To je priča o nesvakidašnjem karakteru i krahu karijere, ali ono što taj pad čini tako uvjerljivim je to što se događa vrlo postupno i izvire iz korijena. Priča se odvija u pažljivo orkestriranim pokretima, tako da nas svaki pokret uvlači sve dublje i dublje u Lydijin vrlo utjecajan i rigidno hijerarhijski glazbeni svijet.

Taj svijet obuhvaća New York, gdje predaje na Juilliardu, i Berlin, gdje je glavna dirigentica Berlinske filharmonije. U Berlinu također stvara svojevrstan dom sa svojom partnericom Sharon (Nina Hoss), koja je i sama uspješna violinistica, i njihovom malom kćeri.

Pedantno istinit
Tár je možda djelo fikcije, ali sve u vezi s njim zvuči pedantno istinito, od besprijekorno odabranih glazbenika koji sviraju u Lydijinom orkestru do nedopuštenih strasti i skrivenog rivalstva kojem ona uspješno vlada.

Uz Cate Blanchett i Marka Stronga (The Kingsman, Zero Dark Thirty), glumačku epipu predvode: Noémie Merlant (Portrait of a Lady on Fire, Pariz, 13. okrug), Nina Hoss (Phoenix, Homeland), Julian Glover (Indiana Jones i posljednji križarski pohod , Igra prijestolja), Allan Corduner (Topsy-Turvy, Homeland) i Sophie Kauer, koja debitira s TÁR-om.

Posljednji filmovi Todda Fielda, Mala djeca (2006), i U spavaćoj sobi (2001) pokazali su zašto je ovaj genijalni redatelj za svoje filmove skupio čak osam nominacija za Oscara, uključujući tri za samog Fielda — dva za pisanje scenarija i treći za najbolji film.

ONA JE REKLA - GALERIJA