» » ISTJERIVAČ ĐAVOLA: VJERNIK

ISTJERIVAČ ĐAVOLA: VJERNIK

ISTJERIVAČ ĐAVOLA: VJERNIK - U KINIMA OD 12.10.2023.

EXORCIST THE BELIEVER
  • Uloge: Ellen Burstyn, Jennifer Nettles, Ann Dowd, Leslie Odom Jr.
  • Režija: David Gordon Green
  • Scenarij: Petter Satler, David Gordon Green, Scott Teems
  • Žanr: Horror
  • Distribucija: Universal Film

Istjerivač đavola: Vjernik – Kako je redatelj nagovorio Ellen Burstyn da se vrati za novi film

Kao što se originalna ‘scream queen’ Jamie Lee Curtis vratila svojoj ulozi Laurie Strode u trilogiji Noć vještica (Halloween), nadolazeći nastavak Istjerivača đavola (The Exorcist, 1973.) isto tako ima prepoznatljivo lice koje se vraća jednoj od svojih najlegendarnijih uloga.

Za Istjerivač đavola: Vjernik (The Exorcist: Believer), Ellen Burstyn vraća se svom liku Chris MacNeil čak pedeset godina nakon što ju je prvi put utjelovila. U razgovoru za Total Film, redatelj filma Istjerivač đavola: Vjernik, David Gordon Green pričao je o tome kako je uspio vratiti Ellen Burstyn u franšizu čijem je začetku i sama doprinijela prije toliko godina.

“To je nevjerojatno. Pročitao sam njezinu biografiju, a onda je to postalo kao misija: mogu li pozvati neku od holivudskih ikona da uskoči u ovu ulogu u kojoj ona nije bila 50 godina? To je pravi pothvat.”

Najvažnije je ono što Ellen Burstyn želi od svog lika.

Nakon što je 1973. izašao originalni Istjerivač đavola, film je postao instant hit među gledateljima jer to je bilo nešto što se još nikad nije moglo pogledati na velikom ekranu, a medijska hajka protiv njega, pogotovo od strane Katoličke crkve samo je pridonijela popularnosti.

Gordon Green je kao i svaki filmofil upoznat s time, ali ovaj puta bilo je najvažnije što sama Burstyn želi od svojeg lika. “Inspiraciju koju mi je njezina knjiga dala u smislu njezine perspektive nakon filma, i kako je uspjeh filma… kažem ‘uspjeha’, ali isto tako i mnogih prepreka i teškoća zbog ozloglašenosti filma… Tako sam je upoznao, razmijenili smo literaturu i ideje, i razvili smo ovaj lik tako da bi to nešto značilo za samu Ellen, nešto više od samog povratka Chris MacNeil.”

Studio nije računao na toliki uspjeh filma

Rijedak je slučaj da se snimaju nastavci filmova bez prethodnog računanja studija na iste pri izlasku prvog filma, ali ovaj kultni horor film je studio uhvatio potpuno nespremnog s takvom popularnošću. Nastavci nisu bili planirani, ali nadmašena su sva očekivanja i franšiza je zahtijevala da bude stvorena. Istjerivač đavola, koji slovi za najstrašniji horor svih vremena, dobio je svoja dva nastavka, dva prequel filma i TV seriju koja je inspirirana filmovima.

Ellen Burstyn je bila nominirana za Oscara za svoju ulogu u Istjerivaču đavola iz 1973. kojeg je režirao nedavno preminuli William Friedkin, ali nikad nije imala želju vratiti se za bilo koji nastavak. Sve do sada.

Istjerivač đavola: Vjernik u kina stiže ovog 12. listopada.

ISTJERIVAČ ĐAVOLA: VJERNIK - GALERIJA