Prijava

Login to your account

Username
Password *
Remember Me

SNOWDEN

Biste li se odrekli slobode u ime nečije sigurnosti?

Oliver Stone, trostruki dobitnik nagrade Oscar, donosi nam biografski triler SNOWDEN, priču o jednoj od najkontroverznijih ličnosti 21. stoljeća. Iako se radi o konzervativnom domoljubu koji je postao sramotan zviždač o kojem je snimljen Oskarom nagrađen dokumentarac, te napisano nekoliko knjiga, ovaj triler će nam pokazati stvari iz potpuno nove perspektive. Fokus će biti na Snowdenovim osjećajima i razlozima koji su doveli do suprostavljanja ideji o nazakonitom nadgledanju i korištenju osobnih podataka od strane Nacionalne agencije za sigurnost, te razotkrivanju pravih namjera američke vlade. Mišljenja su podijeljena, za neke je junak, za neke izdajica. Ovo je jedan od filmova koji će obilježiti ovu filmsku godinu. U distribuciji od 22.9.2016.

PRIČA: Prije nego što je cijeli svijet saznao njegovo ime, Edward Snowden je bio izuzetno nadaren informatičar i u svakom pogledu potpuno predan američkoj vladi. Nakon odrastanja u obitelji koja je generacijama radila u vladinim odjelima, prijavio se u vojsku i postao član specijalne postrojbe u Iraku. Kada mu je ozljeda na poligonu srušila snove o vojnoj karijeri, pridružio se Središnjoj obavještajnoj agenciji (CIA) a kasnije nastavio raditi u Agenciji za nacionalnu sigurnost (NSA). Nakon što je 2013. iznenada napustio NSA, Snowden se u Hong Kongu, tajno susreo s novinarima Glennom Greenwaldom, Ewenom MacAskillom i Laurom Poitras. Svrha sastanka bila je objavljivanje dokaza o protuzakonitim radnjama obavještajnih programa nadzora telefonskih i online informacija. U nezamislivom virtualnom moru podataka nije se radilo samo o podacima stranih vlada i navodnih terorističkih skupina, već o tome da “big brother” nadzire apsolutno sve i svakoga. Iako je morao napustiti svoju obitelj i dugogodišnju ljubav Lindsay Mills, Edward je pronašao hrabrosti da djeluje u skladu sa svojim načelima.

Ovaj triler otvara vrata za mnoge priče o Edwardu Snowdenu. Istražuju se sile koje su mladog konzervativnog domoljuba koji je žarko želio služiti svojoj zemlji promijenile u zloglasnog zviždača. To postavlja provokativna pitanja o slobodama kojih smo se spremni odreći u ime sigurnosti.

Snowden1

O NASTANKU FILMA: Oliver Stone svoju je karijeru posvetio ključnim trenucima koji su definirali američku kulturu. Smatra se jednim od najprovokativnijih filmaša, koji obrađuje razne političke teme i priče o velikim ličnostima te ih iznosi u hvaljenim filmovima poput »Vod smrti JFK«, »Rođen 4. srpnja«, »El Salvador«, »Rođeni ubojice«, »Wall Street« i mnogi drugi. Stoga nije čudo da su Stoneove oči posebno doživjele priču o Edwardu Snowdenu kojom je u pojedincu odmah aktivirao osjećaj raskrinkavanja licemjerja u visokim krugovima.

Stone se pitao kako bi film ponudio javnosti nešto nepoznato. O Snowdenu je već snimljen Oscarom nagrađen dokumentarni film, te napisano nekoliko knjiga. "Odlučio sam istražiti što se događa u njegovoj glavi", kaže Stone, "Što je bio okidač. Pitao sam se da li je već bio svjestan cijene koju će morati platiti."

Sve je počelo kada je Snowdenov ruski odvjetnik Anatolij Kucera kontaktirao producenta Moritza Bormana s prijedlogom da Stone režira filmsku adaptaciju svog romana o američkom zviždaču. Nakon početnih pregovora, Stone je odletio u Moskvu, gdje se osobno susreo s Snowdenom. "Tada nisam znao hoćemo li ćemo koristiti fiktivno ili pravo predstavljanje njegovog života", objašnjava redatelj.

Odlučili su da se prilikom pisanja scenarija oslanjaju na dvije knjige prijedloga, odnosno knjige Dossier Snowden (The Snowden Files: The Inside Story of the World’s Most Wanted Man) Luka Hardinga i roman Time of the Octopus Antolija Kučerena. Timu se pridružio pisac Kieran Fitzgerald, koji je upravo tada za HBO u Berlinu radi na pilot seriji o hektivizmu. "Bio je vrlo povoljan trenutak", kaže Fitzgerald ", osjetio sam da je to vjerojatno najvažnija priča koju ću ikada napisati, pa sam odmah pristao sudjelovati. Tjedan dana kasnije sam se već susreo sa Snowdenom u Moskvi."

Ne iznenađuje da je Snowden u početku sumnjičavo gledao na filmsku ekipu. "On nije tražio dogovor za snimanje. To je inicirao njegov odvjetnik, koji je mislio da sam ja prava osoba za ovaj posao", prisjeća se Stone.

Želja je bila napraviti film s najviše točnih detalja o unutrašnjem djelovanju NSA, pa su se Stone i Fitzgerald savjetovali sa stručnjacima i konzultantima, uključujući i poznate zviždače Williama Binneya i Thomasa Drakea. "Za mene i Olivera je vrlo važno da se Snowdnove riječi ne pojednostavljuju. Željeli smo da publika vjeruje u razgovor između Eda i njegovih kolega i nadređenih", kaže Fitzgerald. Fitzgerald je svjestan da je takvom tajanstvenom organizacijom, kao što je NSA, teško provjeriti ispravnost činjenica. "Tko može dokazati ono što se događa unutar NSA? Međutim, u filmu baratamo s dovoljno povlaštenih informacijama kojima sigurno izazivamo nervozu NSA zaposlenika."

Za Fitzgeralda je u središtu priče Snowdenova transformacije poslušnog sina iz bogate obitelji s vojnom tradicijom u čovjeka koji je po mnogima počinio najveći zločin u američkoj povijesti. I naravno što je to što ga je potaknulo da baci svoju teško stvorenu karijeru u vjetar i prepusti se na milost i nemilost ustanove za koju se zakleo da će ga štititi. "To je kao grčka tragedija. Svi znamo što je učinio. Ali ne znamo kako i zašto."

Snowden2

Stone i Fitzgerald su ubrzo shvatili da je ključ za razumijevanje tog misterioznog muškarca krije u njegovom dugogodišnjom odnosu s Lindsay Mills. "Da bismo razumjeli Edwada, najprije morate shvatiti taj odnos", kaže Stone, "Mediji su potpuno previdjeli koliko ona znači za njega." Fitzgerald kaže: "Niti jednoj osobi na cijelom svijetu ne vjeruje koliko njoj. Bila je tu kroz razdoblje od 10 godina u kojoj je došlo do njegove transformacije. Njegova promjena se mora promatrati kroz interakciju s Lindsay."

Kada su završili s prvim nacrtom scenarija, Stone i Fitzgerald su se vratili u Rusiju, gdje su dobili Snowdenov blagoslov - i neke tehničke ispravke.

Produkcija se kasnije vratila u Moskvu kako bi snimili zadnji prizor o kojem će ljudi govoriti još dugo nakon što izađu iz kino dvorane. "Zbog završne scene smo bili apsolutno ushićeni" otkriva Stone. "Napravili smo film, koji je važan. Napetost koja ga prožima odražava stvarnost."

  • Glumci: Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Ryhs Ifans, Scott Eastwood, Nicolas Cage, Zachary Quinto, Timothy Opyphant, Mellisa Leo
  • Režija: Oliver Stone
  • Scenarij: Oliver Stone, Kieran Fitzgerald
  • Žanr: Triler, biografska drama, 2016.
  • Producent: Wild bunch
  • US distributor: Open road
  • Trajanje filma:130 minuta
Pročitano 28433 puta

Video sadržaj

Facebook